Bij de keuze van de lampen in onze nieuwe huis hebben we bewust gekozen om alle halogeen lampen en gloeilampen te vervangen voor ledlampen. Natuurlijk om het milieu minder te belasten maar zeker ook om onze energierekening te laten zakken.
Een paar punten zijn belangrijk om in de gaten te houden bij de aanschaf van ledlampen.
Zijn alle ledlampen dimbaar?
Het antwoordt is simpel, nee niet alle ledlampen zijn standaard te dimmen. Wil je je ledlampen kunnen dimmen kan je niet zomaar een ledlamp kopen. Op de verpakking moet echt staan dat de ledlamp dimbaar is. Staat dit niet op de verpakking dan is de ledlamp niet dimbaar. Dimbare led spots en ledlampen zijn dus te herkennen aan de tekst op de verpakking.
Daarnaast heb je ook een speciale led dimmer nodig. Of een dimmer geschikt is voor ledlampen staat duidelijk op een verpakking. Let ook op het maximale vermogen wat de dimmer aan kan. Wil je op een dimmer bijvoorbeeld 10 ledlampen van 2 Watt zetten, dan moet de dimmer minimaal 20 Watt aan kunnen, anders zal het dimmen van het licht niet mooi verlopen of flikkeringen geven.
Dimmer via de aan-/uitknop
Daarnaast zijn er ook ledlampen die je kan dimmen in 3 of 4 lichtsterktes via de lichtschakelaar van de lamp, die meestal ook gelijk de warmtekleur aanpassen bij elke stap “dim-to-warmled”. Door de lichtschakelaar een aantal aan en uit te zetten kan je de lichtsterkte aanpassen. Het voordeel hiervan is dat je geen dure led-dimmer aan hoeft te schaffen. Het nadeel is dat wellicht de lichtste sterkte nog te fel kan zijn, of de sterkste lichtsterkte te zwak.
Wattage ledlamp vs gloeilampen
Wil je gloeilampen en/of halogeen lampen vervangen voor ledlampen is het goed om de wattages in de gaten te houden. Wil je bijvoorbeeld een halogeen spot van 50 Watt vervangen voor een led spot, dan is het Wattage van de nieuwe led spot tussen de 5 en 7 Watt. Een gloeilamp van 25 Watt kan je vervangen met een ledlamp van 2 Watt. Aan dit verschil zie je gelijk dat ze veel minder stroom verbruiken. Voor een oude halogeen spot van 50 Watt kan je nu 10 led spots van 5 Watt ophangen.
Wat ook een verschil kan geven is de warmte in een ruimte. Zo hadden wij 10 halogeen spots van 50 Watt in onze keuken zitten, deze aangepast in 10 ledspots van 5 Watt. Het was gelijk minder warm in de keuken. Halogeen geeft namelijk ook best een flinke warmte af.
Tip bij de aankoop van ledlampen
Let goed op de fitting van de oude lamp! Zo hebben veel spots een GU10 fitting, en kleine lampjes een G9-fitting. En ledlampen ter vervanging van gloeilampen meestal een E27-fitting. Dit is ook terug te vinden op de fitting van de lamp zelf of op de oude lamp welke fitting je nodig hebt. Aangezien er voor alle soorten fittingen inmiddels wel een led variant beschikbaar is is het hele huis om te zetten naar ledlampen!
Daarnaast is het handig om op de lichtkleur/lichtwarmte te letten, ook wel aangeduid in Kelvin. Hoe lager het getal hoe warmer de lichtkleur is. De meest gebruikte Kelvin sterkte is 2700 in woningen. Daglicht is een stuk witten en dan zit je op een Kelvin van 6500. De lichtkleur is dan ook veel koeler/blauwer. Het kan per ruimte verschillen wat je een fijne lichtkleur vindt. Bekijk daarom ook de verschillende lichtkleuren.
Een ander aandachtspuntje is het aantal Lumen wat een ledlamp kan geven. Lumen heeft te maken met de lichtopbrengst, de hoeveelheid licht wat de lamp kan geven. Hoe lager de Lumen, hoe minder de lichtopbrengst is. Wil je werkruimte verlichten in een garage, dan is het belangrijk om ledlampen te kopen met een hoog Lumen getal. Voor sfeerlicht in een slaapkamer volstaat een laag Lumen getal.
Hoge aanschafkosten voor ledlampen
Ledlampen zijn inderdaad niet de goedkoopste lampen, al dalen de prijzen de afgelopen jaren al flink omdat er steeds meer aanbod op de markt komt. Maar de levensduur van een ledlamp is veel langer dan een van een normale gloeilamp. Zo kan een ledlamp wel 10.000 branduren mee.