Na mijn vorige blog over de laatste dekbedovertrek trends kreeg ik de vraag welk dekbed je het beste kan kiezen.
Op deze vraag is het best lastig om een direct een goed en passend antwoord te geven. Er zijn steeds meer soorten dekbedden in de winkel en online te koop dat ik de meeste/best verkochte soorten dekbedden in dit blog voor jullie uiteen zet.
Het donzen dekbed
Ik denk dat het donzen dekbed wel de bekendste variant is van alle dekbedsoorten. Een donzen dekbed bestaat uit dons; dons en donsjes zijn schachtloze veerpluizen van de gans of de eend. Dons heeft een bijna onzichtbare kern. Aan deze kern zitten minuscule haartjes voorzien van kleine weerhaakjes. Deze weerhaakjes zorgen ervoor dat het dons gelijkmatig wordt verdeeld in de dekbedcompartimenten. Ganzendons heeft een betere isolatie dan eendendons.
Een donzen dekbed is een van de duurste dekbedsoorten. Toch verschilt de prijs behoorlijk tussen de verschillende merken. Dit komt doordat sommige merken naast het dons ook veren als vulling gebruiken. Veren hebben wel een harde kern en voelen iets minder prettig aan, veren zijn ook zwaarder en isoleren minder goed. Daarom zijn donzen dekbedden te koop in verschillende klasse:
Klasse I: Dekbed bestaat alleen maar uit nieuw dons en minimaal aan veren.
Klasse II: Dekbed bestaat voor minimaal uit 85% gerecycled dons en mag max 15% aan veren of restmateriaal bevatten.
Klasse III: Dekbed bestaat uit gerecycled dons en mag meer dan 15% aan veren en restmateriaal bevatten.
En bij klasse IV en V is het percentage dons nog minder en het percentage veren en/of restmateriaal hoger dan voorgaande klasse.
Voordelen: Hoog isolerend vermogen, houdt warmte goed vast en ventileert goed, heel licht en soepel, voelt fijn aan en heeft een lange levensduur.
Nadelen: Minder geschikt voor kinderen, dekbed is minder geschikt om op te gaan zitten (zo plet je het dons), prijzig, niet zelf te reinigen.
Het wollen dekbed
Een wollen dekbed is ook bij veel mensen bekend. Denk aan de Texelse schapen wollen dekbedden. Al is wol toch niet het meest gekozen dekbed soort.
Een wollen dekbed bestaat uit wol. Wol is het haar afkomstig van schapen, wat het een dierlijke vezel maakt. Voor een wollen dekbed wordt voornamelijk gebruik gemaakt van scheerwol en lamswol. Lamswol is wol verkregen van een lam of van een schaap die voor het eerst wordt geschoren. De wol is fijn, kort en zacht. Scheerwol is de wol wat in de jaren na de eerste scheerbeurt wordt verkregen. Bij scheerwol zitten de vezels dichter op elkaar. Zuiver scheerwol is te herkennen aan het woolmark. Het voornaamste aan een wollen dekbed is dat het heel goed lichaamsvocht vast kan houden. Dus ideaal voor mensen die veel transpireren. Een wollen dekbed is wel het zwaarste van alle dekbed soorten. Dit kan juist een voordeel zijn voor mensen die goed slapen onder een zwaardere deken.
Voordelen: Is goed vochtregulerend, heeft “zelfreinigende” eigenschappen, hoef je niet bij te vullen, isoleert in de winter, ventileert in de zomer, 100% natuurlijke vulling.
Nadelen: Het kan te zwaar aanvoelen, stugger dan andere dekbed soorten.
Het Tencel dekbed
Na de bekendste soorten gelijk ook maar een minder bekende soort, wel een die upcoming is! Eentje die past in een Vegan lifestyle! Er is namelijk geen dier aan te pas gekomen.
Tencel is een natuurlijke vezel gemaakt van de bast van eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde bossen. 100% diervrij en verantwoord dus. En niet alleen dat: tencel voelt heerlijk aan. Het is zacht als zijde, koel als linnen, comfortabel en warm als wol en sterk als katoen. Een geweldig verantwoord alternatief voor het donzen of het wollen dekbed.
Voordelen: Het materiaal is uitstekend vochtregulerend en ademend, 100% plantaardig, milieubewuste aankoop, qua gewicht tussen dons en wol in, koel in de zomer, warm in de winter.
Nadelen: De prijs en hij vormt iets minder om je lichaam dan een donzen dekbed.
Omdat een tencel dekbed helaas nog niet zo makkelijk in de winkels te vinden is heb ik voor jullie een webwinkel gevonden, hier kan je een tencel dekbed online kopen.
Het synthetische dekbed
Dit type dekbed verovert de laatste jaren de markt. Voornamelijk omdat een synthetisch dekbed een stuk goedkoper is dan bovenstaande en dat je zelf een synthetisch dekbed goed kan wassen in de wasmachine.
Eigenlijk zegt de naam het al, een synthetisch dekbed is gevuld met synthetisch materiaal. Ideaal voor kinderen en volwassenen die last hebben van allergieën zoals huisstofmijt en voor die geen wollen dekbed willen.
Een synthetisch dekbed ventileert wel veel minder en is ook veel minder vochtregulerend. Qua gewicht komt deze het beste in de buurt van een tencel dekbed.
Voordelen: geschikt voor kinderen, goed zelf te reinigen, ideaal voor mensen die last hebben van allergieen en de prijs is laag
Nadelen: vochtregulering is een stuk minder evenals de ventilering.
Maten en gewichten
Naast de hierboven genoemde dekbedsoorten heb je ook nog de minder bekende bamboe dekbedden en katoenen dekbedden. Heb je een keuze kunnen maken, dan ben je er nog niet want dan is er ook nog de vraag welke maat heb je nodig en welke dikte (warmteklasse) past het beste bij jou?
Maatvoering dekbedden, dekbedden zijn er in verschillende maten, belangrijk is om te kijken naar jouw bedmaat. Hieronder volgt een kleine staffel voor de meest verkochte maten:
- 1-persoonsbed (90x200cm, 80x200cm, 100x200cm, 70x200cm, 120x200cm): dekbedmaat 140x200cm of 140x210cm
- 2-persoonsbed (120x200cm, 140x200cm, 120x210cm, 140x210cm, 160x200cm en 160x210cm): dekbedmaat 200x200cm, 200x210cm, 200x220cm of 200x240cm
- 2-persoons lits-jumeaux (180x200cm, 180x210cm, 180x220cm of groter): dekbedmaat 240x220cm
Mijn tieners hebben beide een twijfelaar bedmaat van 120x200cm, ze hadden eerst een dekbed van 200x200cm. Maar deze lag veelal op de grond voor een deel en was aan de andere kant in de lengte te kort. In de praktijk past de maat 140x220cm nu een stuk beter.
Heb je de juiste maat gevonden dan heb je nog de keuze uit dekbed warmteklasse. Zo heb je de klasse I t/m IV en het 4-seizoenen dekbed. Klasse I is een echt winter dekbed, II een all-year dekbed, III een all-year light variant en IV een zomer dekbed. Voor de meeste slaapkamers met een warmte van 19 graden is type II het beste. Is het kouder in de slaapkamer dan is type I meer geschikt. Boven de 23 graden ga je naar de types II en I. Wisselt het in jouw slaapkamer dan is een 4-seizoenen dekbed aan te raden, deze bestaat uit twee dekbeddelen waarvan er I type I is en de ander type III of II. Samen zit je dan op type III of IV.
Succes bij het maken van jullie keuze!