Veranda’s zijn meer dan hot momenteel, en niet zo gek ook want een veranda in de tuin is eigenlijk een soort “vakantie/relax”-plek in eigen tuin.
Wat is een veranda
Een veranda is een overkapping die los in de tuin (aan een schuurtje) kan staan of aan de woning zelf. Een veranda heeft meestal een of twee open zijdes. Een veranda kan gemaakt zijn van hout of aluminium. De meeste mensen noemen een veranda ook wel een overkapping.
Soms verwarren mensen een veranda met een pergola, maar een pergola heeft geen vast dak, en heeft meestal drie of vier open zijdes. Ook een serre valt niet onder het kopje veranda, omdat een echte serre volledig geïsoleerd is en van binnen een woning te bereiken is. Een veranda met glazen wanden komt het dichtst qua idee en feel bij een serre.
Links is een houten veranda aan de woning vast gemaakt. En rechts is een pergola vrijstaand.
Wat kost een veranda
Ik denk dat dit de meest gestelde vraag is. En eigenlijk is daar niet een antwoord op te geven. Factoren zoals het formaat en welk materiaal er gebruikt gaat worden en hoeveel kan en wil je zelf doen bij het maken van de veranda spelen allemaal een belangrijke rol hierin.
Wil je een veranda kopen dan zijn er online heel veel aanbieders te vinden. Ik adviseer altijd om de reviews van de aanbieders te lezen en als het even kan ergens te gaan kijken waar ze een veranda geplaatst hebben.
Veranda van Hout of aluminium
Of je een veranda van hout laat maken of van aluminium is een persoonlijke keuze. Qua prijs is een houten veranda duurder dan aluminium. Qua onderhoud is aluminium makkelijker dan hout. Een houten veranda is stijlvol bij wat klassiekere woningen. Een aluminium veranda is strakker en moderner.
Links een houten veranda met een houten dak en rechts een veranda gemaakt van aluminium met een glazen dak.
Zelf plaatsen of laten doen
Op zich is het best te doen met wat kluservaring om een veranda zelf te plaatsen. Belangrijk is dat de palen op een goede fundering staan. Hiervoor zijn ook kant en klare betonnen poeren te koop bij de bouwmarkten. Belangrijk is om alle stappen van fundering (poeren en beton storten) en de wijze van het stellen van de staanders goed opgevolgd worden volgens de installatietekeningen. Hieronder een afbeelding van kant en klaar poeren van 60cm hoog reeds geplaatst in de grond. Deze poeren staan op een tegel in de grond en daaromheen is nog extra wat beton gestort voor stevigheid.
Wil je een veranda met glazenwanden dan is uitbesteden iets meer aan te raden. De funderingsbalk waar de wanden over heen gaan is toch wel een precies klusje en je wilt niet dat de wanden er uit vallen als de grond iets verzakt. Maar de handige klusser kan dit natuurlijk ook echt wel zelf doen.
Of er een vergunning nodig is voor het bouwen van een veranda, pergola of overkapping, dat verschilt sterk per gemeente. En ook waar de veranda geplaatst dient te worden in de tuin. Altijd slim om eerst even na te vragen bij de gemeente van de richtlijnen hiervoor zijn.
Wat zijn dan de voordelen van een veranda
Uiteraard een extra droge zit plek in de tuin. Het Hollandse weer is best veranderlijk en dan is een droog plekje in de tuin bij minder weer heel erg prettig. Maar ook bij volle zon heb je een fijn plekje extra in de schaduw. Plaats je er glazen wanden in, dan kan je er bijna het hele jaar in vertoeven, een Heather of verwarming is dan wel aan te raden.
Een veranda geeft je eigenlijk een extra ruimte er bij, heerlijk om even weg uit huis te zijn en niet bezig te zijn met het werk, het huishouden of de kinderen. Een “vakantie”-plekje in eigen tuin!
In de meeste gevallen geeft een veranda ook meerwaarde aan de woning, dus bij verkoop is de woning ook iets meer waard dan een woning in dezelfde straat zonder veranda.