Een van de dingen waar ik in ons huis heel erg blij mee ben is de hal met vide. Echt een binnenkomer al zeg ik het zelf. Door de lichtkoepel valt er overdag ook nog mooi daglicht naar binnen en lijkt de hal nog groter. Voor de avonduren is een lamp wel zo fijn om daar te hebben hangen. Maar vide-lampen zijn niet zo eenvoudig te vinden, laat staan betaalbare.
Vide-lamp op maat
Bij veel zaken was het wel mogelijk om een vide-lamp te laten maken, maatwerk dus. Helaas blijkt dat in de praktijk toch best een kostbare optie. Al heb ik de meest mooie exemplaren voorbij zien komen. Ook ben ik online diverse tutorials tegen gekomen om er zelf een te maken. Super leuk om te doen, maar daar had ik helaas geen tijd voor.
Vide-lamp online kopen
Online ben ik uiteindelijk onze vide-lamp tegen gekomen. Het was een plafondlamp die ik ook al mooi vond waarbij dit bedrijf de elektra draden verlengt had zodat deze lamp geschikt is als vide-lamp. Briljant idee, want op deze manier heb je een betaalbare vide-lamp. Mocht je zelf handig zijn, dan kan je een bestaande plafond-/hanglamp ook zelf verlengen.
Het resultaat:
Welke lichtbron
Heb je jouw hanglamp vide gevonden, ofwel de vide-lamp, dan is het ook belangrijk om de juiste lichtbron te vinden. Welke lichtopbrengst wil je hebben, welke sfeer? Moet hij dimbaar zijn of juist niet. Een warme gloed of juist wat koeler licht. Wij hebben een aantal lampen getest, in de praktijk bleek een ledlamp met een lichtopbrengst van 2700K het mooiste licht te geven. Tevens heeft deze ledlamp de optie om te dimmen in 3 standen. Door de lichtschakelaar aan en uit te zetten zet je de lamp steeds een standje gedimd of juist feller.
Wij zetten de lamp meestal op de laagste stand, maar op heel erg donkere dagen ook weer wat feller. Ideaal! (In de nacht staat deze lamp ook nog vaak aan, omdat onze jongste zoon snel bang is in het donker, dan is een ledlamp qua energieverbruik helemaal een uitkomst).
Ik ben benieuwd naar jullie vide-lampen!