We hebben het allemaal meegekregen in de media, en wellicht zelfs al bij een nieuw aanbod van jouw energieleverancier; de gas- en energietarieven gaan flink stijgen. Het komende jaar zal de regering nog een stukje compenseren, maar wat daarna gaat gebeuren is nog niet bekend.
Daarom is het verstandig om zelf ook maatregelen te nemen om deze kosten te drukken. Een van de maatregelen die je kan nemen is om alle gewone gloeilampen en halogeenspotjes te vervangen en om led verlichting te kopen. Led verlichting kopen kan zowel bij de gewone bouwwinkels, maar ook heel goed bij een online winkel.
Je kan hiervoor ook even informeren bij jouw gemeente of die nog subsidie geeft voor de aankoop van ledverlichting. In mijn gemeente konden alle huiseigenaren het afgelopen jaar voor rond de €100 aan ledlampen uitzoeken bij geselecteerde winkels. In het nieuwe jaar komen alle bewoners aan de beurt die een huurwoning hebben.
Ter vergelijking een oude halogeenspot van 50watt, daar kan je 12 led-spotjes van 4Watt voor plaatsen. Deze led-spotjes van 4Watt geven net zoveel lichtopbrengst als die halogeenspot van 50Watt. Maar qua energieverbruik kan je er nu wel 12 door het hele huis laten branden in plaats van maar eentje.
Soorten ledlampen
Ledlampen heb je net als gewone lampen in diverse soorten en maten. Nu het steeds normaler wordt om ledlampen te kopen zie je dat het aantal soorten ook toeneemt. Ledlampjes met een GU10-fitting of G9 zijn al heel normaal maar ook de ledlampen met een kleine of grote fitting kan je al in alle soorten en maten vinden.
Op de meeste verpakkingen staat welk kleur ligt je kan verwachten. 2700K is warm wit licht, 3000K is al wat koeler licht dan 2700K en 2300K is weer wat warmer licht dan 2700K. Het aantal Lumen geeft aan hoeveel licht de lamp kan geven. Hoe hoger het aantal Lumen hoe feller de lamp is.
Net als gewone lampen kunnen ledlampen ook op een dimmer gezet worden, let er wel goed op dat dit ook op de verpakking staat vermeld. Op de dimmer zelf kan je zien hoeveel Watt je er op aan kan sluiten.