We zijn weer in de tijd van het jaar gekomen dat we verschillende insecten liever buiten houden dan binnen in huis tegen komen. Zo wil je liever geen muggen in jouw slaapkamer hebben en vliegjes en spinnen ook liever niet in de keuken of woonkamer.
Horren zijn ideaal om deze beestjes buiten de deur te houden. Maar welke hor is nu het beste voor jouw raam of deur? De verschillende types bespreek ik hieronder. En mocht je nog vragen hebben laat deze gerust achter onder deze blogpost. De meeste horren zijn het type “hor op maat“. Dus maken bedrijven speciaal voor jouw raam of deur op maat. Ideaal want dat past het precies!
Horren voor deuren
Deuren gaan natuurlijk veel open en dicht op een dag, dus een hor moet hier ook geschikt voor zijn. Een inzethor valt daarom voor een deur die veel gebruikt wordt dan al eigenlijk af. Voor een deur die alleen open staat om bijvoorbeeld binnen te laten luchten, maar waar je niet doorheen hoeft te gaan kan deze optie natuurlijk nog wel. De meest verkochte horren voor een deur zijn de hordeur en de plissé-hordeur.
De eerste, de hordeur, is een hor die werkt als een deur. Een frame met horrengaas en een klink. De tweede, een plissé-hordeur, schuift van de ene naar de andere kant binnen het kozijn. Deze laatste wordt veel toegepast bij schuifpuien. Belangrijk is wel om te weten of de hordeur dan binnen of buiten gemonteerd moet worden, dit is afhankelijk van het type schuifpui.
Onze schuifpui heeft een plissé-hordeur die aan de buitenkant gemonteerd is.
Dit type hor kan je makkelijk in de winter op zolder leggen, maar eigenlijk kunnen ze ook het hele jaar gewoon in hun cassette blijven zitten. Doordat het systeem geheel in de cassette schuift heeft het geen last van weersinvloeden.
Een klein extra voordeel van dit systeem, de plissé-hordeur, is dat onze katten er gewoon “onderdoor” kunnen kruipen zonder dat alles stuk gaat. Niet ideaal, maar ze schuiven de hor gewoon iets opzij uit zijn frame, bij een strakke hordeur kan dit absoluut niet zonder stuk te gaan.
Horren voor een (draai-kiep)raam
Voor ramen zijn er meerdere opties, van zelf maken tot de luxere plissé-varianten. Zelf maken is prima te doen, en budget vriendelijk. De levensduur is alleen veel minder lang dan bij de andere varianten. Om niet gelijk vast te zitten aan een wat duurdere plissé-hor is de inzethor een prijstechnische uitstekende keuze.
De inzethor is een frame waar horrengaas in gespannen zit. Dit frame plaats je buiten voor het raam en kan eigenlijk ook het hele jaar blijven zitten. Vooral geschikt voor ramen die naar binnen draaien! Onze versie zie je van binnenuit haast niet.
Voor ramen die naar buiten draaien heb je horren die als een rolgordijn omhoog kunnen en de plissé-horren. Eigenlijk zijn al dit type horren op maat te bestellen. Want elk raam is anders. Inzethorren zijn er al vanaf een paar tientjes, en je bent verzekerd van een muggenvrije slaapkamer!
Let bij het inmeten van de maten altijd goed op de meetinstructies. Deze staan meestal goed op een site beschreven. Durf je dit niet aan, dan zou ik een bedrijf vragen om het voor je op te komen meten.