Onze nieuwbouwtuin is inmiddels geen grote zandbak meer, en in grote lijnen is hij ook wel klaar. (In een eerdere blog kon je lezen hoe wij ons kunstgras aangelegd hebben, en er volgt later nog een blog over de bouw van onze vlonder en pergola). Nu de tuin dus zo goed als klaar is, hoog tijd om te kijken welke tuinmeubels we in de tuin willen gaan plaatsen.
Omdat we voor de verhuizing veel tuinmeubels weggegeven of weggegooid hebben bleken we niet veel tuinmeubels meer over te hebben. Eigenlijk bleven alleen onze loungeset en ons eerste kleine tuinset over. (dit kleine tuinsetje hebben we 21 jaar geleden van mijn ouders kregen (en eigenlijk rijp is voor de stort), maar ik kan er nog geen afstand van doen.).
Om niet weer dezelfde fout te maken dat we verkeerde tuinmeubels zouden kopen (lees, zitten niet lekker, te klein of juist te groot etc) heb ik hieronder een paar punten voor jullie uitgezocht waar je op kan letten bij de aanschaf van een tuinset.
Tip 1. Het formaat van de tuinset?
Ik denk dat dit een van de belangrijkste punten is; Het formaat van de tuinset. In een showroom lijkt een tuinset of gave loungebank al snel niet echt heel groot. Dit vertekent alleen enorm, want de showrooms zijn van aanzienlijke grootte en daardoor oogt een forse tuinset niet echt zo fors meer. Althans, totdat je deze in de gemiddelde Nederlandse tuin zet, dan wel!
Neem van te voren de maten op van de plek waar de tuinset moet komen! Houd er ook rekening mee of je er nog omheen wilt kunnen lopen om bij bijvoorbeeld een deur te kunnen komen, of dat je er nog met een fiets langs moet kunnen. Neem dan ook een meetlint mee naar de showroom, sommige hebben er wel een liggen, maar beter eentje extra dan verkeerd inschatten en een miskoop doen.
Neem in de winkel ook goed de tijd om lekker te zitten in de stoelen. Zit je goed, zijn ze niet te smal of juist te breed? Denk je dat andere familieleden er ook prima in kunnen zitten? Ga absoluut ergens proefzitten!
En hoeveel zitplekken zijn er nodig? Ben je met zijn tweetjes? Dan heb je niet zo heel veel aan een tafel met 8 zitplekken. Staat wel heel mooi, maar heb je de ruimte er wel voor? Maar bestaat jullie gezin uit zes personen, dan wil iedereen toch wel graag een zitplekje! En vergeet niet dat lieve kleine peutertje wil over een paar jaar ook zijn eigen stoel aan tafel!
Tip 2. Van welk materiaal moet de tuinset zijn?
Jaren terug had je eigenlijk alleen de keuze uit hardhout of plastic (de welbekende verstelbare tuinstoelen die je ook op campings zag. Die overigens wel heel lekker zaten/lagen!) Tegenwoordig zijn er veel meer mooie materialen om uit te kiezen. De kunststof ontwikkeling heeft niet stil gestaan, zo zijn er de mooiste tuinmeubelen gemaakt van de kunststof wicker die door en door gekleurd is en het gehele jaar buiten kunnen staan en niet tot nauwelijks verkleuren. Maar ook de mooiste houtsoorten worden er gebruikt, al blijft teak wel een van de populairste soorten omdat teak in weer en wind ook goed blijft. Verder hebben inmiddels ook robe (duurzaam touwsoort), aluminium en textileen hun intrede gedaan.
Kies je voor hout, dan kies je voor een warme uitstraling en echt een natuurlijk product voor in de tuin. Het nadeel van hout is dat je het elk jaar zal moeten onderhouden met olie of het laten vergrijzen. In dat laatste geval loop je wel de kans op scheurtjes in het hout. Ook heb je meer last van groene aanslag wanneer je de tuinmeubels buiten laat staan het hele jaar door.
Kies je voor een kunststof variant, dan is voor een warme uitstraling kunststof wicker echt een aanrader! Nauwelijks onderhoud en kan dus het gehele jaar buiten blijven staan. Maar ook de mooie tuinstoelen met Robe zijn een plaatje en meestal all-weather geschikt! Wil je toch wat moderners? Dan is er voldoende keuze in de nieuwste gladde kunststoffen, textileen of aluminium. Hieronder een kleine collage, al blijft smaak hierin de belangrijkste pijler!
Tip 3. Wat mag een tuinset kosten?
Dit is natuurlijk heel persoonlijk en iedereen heeft de beschikking over een ander budget. Al is het helaas met tuinmeubels zo dat goedkoop nogal eens duurkoop is. Dan is het niet zo dat ik beweer dat je dus maar de duurste tuinmeubels het beste aan kan schaffen, maar vanaf de middenklasse tot aan het hogere segment is de levensduur gewoon wat langer is de ervaring.
Mijn advies is om beter in delen de tuinmeubels aan te schaffen wanneer het anders te gortig gaat worden, bijvoorbeeld eerst 4 diningchairs in plaats van 6, en later er nog twee bij te kopen.
Al vind ik bepaalde prijzen ook bizar hoog dat ik mij echt afvraag of dat het ook waard is, of dat je puur voor de merknaam betaald?!
Tip 4. Passen de tuinmeubels bij de rest van de tuin?
Neem de tuin in gedachten (of met foto’s op je smartphone) mee naar de winkel! Soms staat iets geweldig in de showroom, maar totaal niet in jullie tuin. Kijk welke kleuren er bij jullie huis passen? Is de gevel van jullie huis wat bont van kleur, dan is een bonte tuinset wellicht wat (te) druk? Is alles strak wit? Dan kan je wat spelen met kleurtinten. En natuurlijk welke bestrating ligt er. Sommige stoelpootjes zijn minder prettig op grind of “kinderkopjes”.
Let ook op met mode-grillen. De tuinset zelf zou ik redelijk in een neutrale kleur aanschaffen. En met accessoires los gaan op mode-/kleurtrends.
Tip 5. Heb ik plek voor de tuinkussens?
Wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar die mooie loungeset heeft ook veel kussens! Deze kussens zijn meestal niet geschikt om het gehele jaar buiten te liggen. Heb je weinig opbergruimte? Dan zijn all-weather kussens wellicht een goede keuze! Voor kleine tuinsets volstaat een mooie tuinkussenbox prima.
Onze keuzes
Wij zijn er inmiddels voor onze tuin wel uit. Wij hebben gekozen voor een ronde tuintafel van 150cm doorsnede gemaakt van polywood en aluminium. Ideaal omdat deze weinig onderhoud nodig heeft. En met deze afmeting met een smalle tuinstoel je er met 8 personen aan kan eten.
Maar omdat we graag ook lang natafelen hebben we er vijf comfortabele diningchairs bijgekocht. Wij houden van een klassieke uitstraling en deze kunststof wicker past goed qua uitstraling bij onze loungebank die we al hebben. Dat geeft ook rust in de tuin qua uitstraling. De smalle tuinstoelen die we hebben kunnen we makkelijk stapelen en kunnen we er bij zitten wanneer er meer bezoek is of op een verjaardag er bij trekken. Omdat die stapelstoeltjes ligt zijn en dus stapelbaar nemen ze ook weinig ruimte in in de garage.
Eigenlijk niet nodig, maar deze loungechair konden we niet laten staan! Eigenlijk zouden we er wel twee willen hebben, maar daarvoor moeten we toch nog even sparen.
Nog tips voor gave tuinsets? Welke hebben jullie en bevalt deze?